16 sposobów na wykorzystanie fusów z kawy

Każdego dnia na całym świecie wypija się aż 2 miliardy filiżanek kawy, co w przeliczeniu daje nieprawdopodobną liczbę niemal 25 milionów litrów tego aromatycznego napoju. By lepiej to zobrazować, wyobraź sobie, że każdego dnia kawą wypełnione jest ponad 7 basenów olimpijskich. Brzmi naprawdę imponująco, prawda? Pamiętajmy jednak, że kawa to nie tylko sam płyn, ale także fusy, z którym coś trzeba zrobić po przygotowaniu ulubionej małej czarnej. Niestety, w większości przypadków lądują one… w śmietniku. A istnieje przecież mnóstwo ciekawych pomysłów na wykorzystanie fusów po kawie!

Bądź eko – wykorzystuj fusy po kawie

Zgodnie z nurtem zero waste praktycznie każda rzecz może być ponownie przetworzona – fusy po kawie również. Chociaż mało kto zdaje sobie z tego sprawę, to taki surowiec można wykorzystać zarówno w celach spożywczych i pielęgnacyjnych, jak i porządkowych, a nawet… ogrodniczych!  Tak, to prawda. Dzięki fusom z kawy możesz skutecznie zwalczyć ogrodowe szkodniki, a także uzyskać naturalny i bezpieczny nawóz ogrodniczy. A to zaledwie jeden z wielu sposobów na przetwarzanie czarnego proszku po kawie. Sprawdź nasze sposoby na recykling fusów po kawie!

1. Deser o smaku kawowym

Pewnie zastanawiasz się, jak to możliwe, żeby zjeść kawowe fusy? Okazuje się, że jest to nie tylko bezpieczne, ale i naprawdę smaczne! Wystarczy, że umieścisz fusy w silikonowych foremkach do lodu, a następnie wsadzisz je na kilka godzin do zamrażarki. Po tym czasie możesz zrobić z nich pyszną granitę kawową lub delikatne frappuccino. Jeżeli lubisz bardzo słodkie desery, przed zamrożeniem dodaj do fusów odrobinę cukru.

2. Marynata do mięsa

Jak wiadomo, kawa ma specyficzną goryczkę i delikatną kwasowość, którą wyczuć można także w fusach. Taki smak doskonale komponuje się z mięsem, dlatego też fusy po kawie warto wykorzystać m.in. do sosu mięsnego. Zmieszaj resztki po kawie z odrobiną pieprzu cayenne, brązowym cukrem, solą i czosnkiem, a następnie natrzyj nimi mięso. W trakcie pieczenia z mięsa wydzieli się aromatyczny sos, który możesz już doprawić w dowolny sposób.

3. Delikatny środek czyszczący garnki i patelnie

Fusy po kawie doskonale sprawdzają się jako delikatny preparat szorujący np. w przypadku garnków emaliowanych. Nasyp odrobinę fusów na zabrudzone miejsca, a następnie delikatnie wyszoruj garnki i patelnie przy użyciu miękkiej gąbki. Na koniec dokładnie je wypłucz i umyj.

4. Odświeżacz do lodówki

Kawa mielona jest doskonałym pochłaniaczem nieprzyjemnych zapachów, z którymi zmagamy się m.in. w lodówce lub w butach. Warto zatem wykorzystać ją jako odświeżacz powietrza, który jest w pełni bezpieczny dla żywności i dla Twojego ciała. Dokładnie wysusz fusy, a następnie umieść je w szerokim pojemniczku z dostępem do powietrza i włóż do lodówki. Kawę wyciągnij dopiero wtedy, gdy przestaniesz wyczuwać już nieprzyjemne zapachy. Fusy w woreczku możesz włożyć także na noc do butów, by pozbyć się z nich zapachu potu.

 

blank

5. Naturalna farba do jajek wielkanocnych

W sklepach coraz częściej spotykamy się z gotowymi zestawami do dekoracji jajek wielkanocnych. Pamiętaj jednak, że taki naturalny barwnik do pisanek możesz stworzyć samodzielnie! Fusy po kawie zawiń w kawałek gazy i zalej wrzątkiem na około 15 minut. Uzyskany w ten sposób wywar możesz wykorzystać jako naturalną farbę do zabarwienia jajek wielkanocnych.

6. Ekologiczne Play-Doh dla dzieci

Zamiast wydawać pieniędzy na kolorowe ciastoliny, wystarczy, że połączysz fusy po kawie z kilkoma innymi składnikami, a zyskasz ekologiczną zabawkę dla Twojego dziecka. Dzięki niej nie będziesz się martwić, gdy maluch przypadkowo weźmie ją do buzi. Do przygotowania domowego Play-Doh potrzebujesz: 2 szklanki wody, pół szklanki fusów po kawie, łyżkę kawy rozpuszczalnej, szklankę soli, 2 łyżeczki kremu tatarskiego, szklankę gorącej wody, 2 łyżki oleju oraz mydło glicerynowe. Podgrzej mydło w garnuszku, a w drugim wymieszaj mąkę, krem, sól, kawę i fusy. Do mieszanki dodaj gorącą wodę, ostudzoną glicerynę i olej. Całość dobrze wymieszaj, aż do uzyskania konsystencji ciastoliny.

blank

7. Naturalny szampon dla psów

Jeżeli zauważysz na sierści swojego pupila pchły, przygotuj dla niego kąpiel, a do szamponu dodaj odrobinę fusów po kawie, które skutecznie odstraszą insekty.

8. Kawowy scrub do ciała

Ekologiczny balsam do ciała na bazie fusów po kawie to idealny sposób na złuszczenie martwego naskórka i przywrócenie skórze naturalnego blasku. Jeżeli natomiast chcesz przygotować peeling kawowy do ciała, fusy po kawie zalej gorącą wodą, odczekaj chwilę i dodaj ulubiony olejek. Mieszankę wcieraj kolistymi ruchami w skórę podczas kąpieli pod prysznicem. Efekt z pewnością Cię zaskoczy – skóra będzie odżywiona, zregenerowana, a cellulit stanie się na niej znacznie mniej widoczny.

blank

9. Kawowy peeling do twarzy

Do ulubionego olejku dodaj odrobinę fusów, a tak przygotowaną mieszankę wetrzyj delikatnie w twarz (pamiętaj o tym, by zachować bezpieczną odległość od oczu). Taki kosmetyk nie tylko usunie martwy naskórek z Twojej twarzy i zadziała intensywnie oczyszczająco, ale także pozwoli pozbyć się nieestetycznych worków i cieni pod oczami.

10. Ekologiczna płukanka do włosów

Wysuszone fusy z kawy możesz użyć także jako naturalną wcierkę do włosów. Do szamponu dodaj 4 łyżki fusów, wymieszaj całość i nanieś bezpośrednio na mokre włosy oraz skórę głowy. Po kilku minutach spłucz mieszankę i dokładnie rozczesz włosy.

blank

11. Odstraszacz na komary, karaluchy i inne robaki

W lecie problemy z komarami dają się we znaki niejednemu z nas. By móc cieszyć się przyjemnym czasem na świeżym powietrzu, ustaw w pobliżu miskę z fusami, która skutecznie odstraszy wszelkie komary. Ten sam patent możesz wykorzystać w przypadku karaluchów. Domową pułapkę na te insekty możesz stworzyć poprzez wrzucenie do szklanego słoika fusów po kawie i papierowych ręczników. Dzięki temu karaluchy będą mogły wejść do słoika, ale już się z niego nie wydostaną.

12. Domowa hodowla grzybów

Fusy po kawie to niezawodny sposób na wyhodowanie własnych grzybów. Okazuje się, że resztki po kawie przyspieszają proces rośnięcia pieczarek i boczniaków. Wykorzystaj zatem wiadro, fusy i zarodniki grzybów, a następnie spróbuj stworzyć swoją własną plantację.

blank

13. Preparat do pozbycia się ogrodowych szkodników

Chociaż ludzie na ogół lubią, gdy rano budzi ich aromat świeżo zaparzonej kawy,  to zwierzęta jednak nie do końca są z tego zapachu zadowolone. Jeżeli nie chcesz, żeby Twój pies lub kot chodził w określonych miejscach, wystarczy, że wysypiesz w ich okolicy trochę fusów po kawie. Podobnie zadziała to w przypadku ślimaków ogrodowych, dla których resztki po kawie również będą skutecznym odstraszaczem.

14. Naturalny nawóz do hortensji

Fusy po kawie to cenne źródło pierwiastków, które warto dostarczać roślinom ogrodowym. Ze względu na nieco kwaśny odczyn fusy znakomicie sprawdzają się jako naturalny nawóz do roślin kwasolubnych lub tych obojętnych na odczyn pH, jak np. hortensja, magnolia, azalia, paproć czy też thuja. Świetnym przykładem są niebieskie hortensje, które dzięki fusom z kawy wchłaniają aluminium i zyskują jeszcze bardziej intensywny kolor.

blank

15. Ściółka z fusów po kawie

Ogrodnicy mogą wykorzystać wysuszone resztki po kawie także do ściółkowania roślin, dostarczając im w ten sposób azot, potas i magnez. Co ciekawe, z tego sposobu mogą skorzystać także posiadacze kwiatów doniczkowych. Wystarczy, że zalejemy fusy wodą i poczekamy, aż całość napęcznieje. Następnie takim preparatem raz na 1-2 tygodnie podlewamy kwiaty.

16. Fusy po kawie na chodniku zamiast soli i piasku

Nadszedł czas na naszą ostatnią propozycję na przetwarzanie fusów po kawie, z którego korzysta m.in. miasto Kraków. By zapobiec oblodzeniu ścieżek i alejek w okresie zimowym, są one posypywane fusami po kawie, które stanowią ekologiczną i bezpieczną alternatywę dla soli lub piasku. Co więcej, takie rozwiązanie pozwala na poprawę jakości gleby, ochronę naszych butów oraz psich łap, które mogą być podrażnione na skutek działania soli.

blank

Podziel się ze znajomymi
Facebook
LinkedIn
Proponowane dla Ciebie
Pojawiła się dawno temu i nie wiadomo skąd. Choć przypuszcza się, że została wyhodowana po raz pierwszy w dziczy w Afryce Wschodniej, gdzieś pomiędzy Etiopią a Jemenem to nikt nie wie tego na pewno. Kawa. Mimo swoich mitycznych początków, dzisiaj jest jednym z najcenniejszych na świecie naturalnych surowców. Jej globalna eksploracja rozpowszechniła ją na tyle, że dzisiaj jest obecna w wielu różnych kulturach i jest konsumowana na całym świecie. Natomiast, uprawą plantacji kawy zajmuje się ponad 70 krajach położonych w obszarze nazywanym the belt coffee. Największym z nich jest Ameryka Łacińska, a następnie Azja Południowo-Wschodnia i Afryka.
Wypalanie kawy jest niczym szlifowanie diamentów – nie sposób pominąć tego procesu, ponieważ ma on kluczowy wpływ na efekt końcowy. Nie bez powodu zatem roasterzy uważani są za artystów, którzy tworzą prawdziwe arcydzieła smaku i aromatu. Czy wiesz, że to od nich w dużej mierze zależy to, czy przyrządzona kawa będzie Ci smakować? Dziś opowiemy, jakie wyróżnia się stopnie palenia kawy i jak ten parametr wpływa na profil smakowy każdej mieszanki kawowej.
Poprzednie
Następne

Regularna porcja wiedzy, ciekawostek
i praktycznych wskazówek z branży kawowej.

Co tydzień wysyłamy jeden artykuł. Piszesz się?

Zobacz również
blank
Jak stopień wypalenia wpływa na smak kawy?

Wypalanie kawy jest niczym szlifowanie diamentów – nie sposób pominąć tego procesu, ponieważ ma on kluczowy wpływ na efekt końcowy. Nie bez powodu zatem roasterzy uważani są za artystów, którzy tworzą prawdziwe arcydzieła smaku i aromatu. Czy wiesz, że to od nich w dużej mierze zależy to, czy przyrządzona kawa będzie Ci smakować? Dziś opowiemy, jakie wyróżnia się stopnie palenia kawy i jak ten parametr wpływa na profil smakowy każdej mieszanki kawowej.

Czytaj więcej →
blank
Arabica vs. Robusta – które ziarno wybrać?

Pojawiła się dawno temu i nie wiadomo skąd. Choć przypuszcza się, że została wyhodowana po raz pierwszy w dziczy w Afryce Wschodniej, gdzieś pomiędzy Etiopią a Jemenem to nikt nie wie tego na pewno. Kawa. Mimo swoich mitycznych początków, dzisiaj jest jednym z najcenniejszych na świecie naturalnych surowców. Jej globalna eksploracja rozpowszechniła ją na tyle, że dzisiaj jest obecna w wielu różnych kulturach i jest konsumowana na całym świecie. Natomiast, uprawą plantacji kawy zajmuje się ponad 70 krajach położonych w obszarze nazywanym the belt coffee. Największym z nich jest Ameryka Łacińska, a następnie Azja Południowo-Wschodnia i Afryka.

Czytaj więcej →
X
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Oblicz koszty dostawy
      Zastosuj kupon
      Dostępne kupony
      ugmmex39 Uzyskaj 20,00  zniżki Kupon testowy 001

      Subscribe to our newsletter

       

      Subscribe to our newsletter