Jak przygotować cold brew z kawy bezkofeinowej?

Cold brew, czyli kawa macerowana na zimno, to zdecydowanie nasz faworyt, jeśli chodzi o napoje orzeźwiające, po które warto sięgnąć w letnie upały. Należy jednak pamiętać, że, w przeciwieństwie do innych napojów energetyzujących, kawa cold brew ma bardzo wysoką zawartość kofeiny. Czy jest zatem możliwość przyrządzenia takiego specjału na bazie kawy bezkofeinowej? Dziś postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości!

Skąd bierze się kofeina w Twojej kawie?

Kofeina jest alkaloidem, który występuje naturalnie w około 60 gatunkach roślin, w tym przede wszystkim w ziarnach kawowca. Substancja ta powstaje w okresie wegetacji krzewów, stając się wtórnym metabolitem. Zastanawiasz się, co to oznacza? Otóż kofeina nie jest kluczowym czynnikiem, który wpływa na wzrost i rozwój kawowca, a jedynie ochrania go przed działaniem patogenów chorobotwórczych oraz pleśnią. To dzięki kofeinie surowe ziarna kawy mają zatem lepszą jakość.

Jak zawartość kofeiny wygląda w przypadku dwóch najpopularniejszych rodzajów ziaren kawy – arabiki i robusty? W tych pierwszych kofeina osiąga poziom od 1% składu chemicznego ziarna, natomiast w robuście wynosci on ponad 2%.

Ile kofeiny ma kawa cold brew?

Cold brew to napój, który w ostatnich latach szturmem podbił serca niemal wszystkich miłośników specjałów kawowych. Nie ma co się dziwić – niepowtarzalny smak kawy cold brew doskonale orzeźwia nasze ciała w największe letnie upały. Dla niektórych problemem może być jednak duża zawartość kofeiny – niejednokrotnie wyższa niż w przypadku ogólnodostępnych energetyków. Z czego to wynika?

Sekret tego zjawiska tkwi w procesie maceracji, czyli leżakowaniu kawy w zimnej wodzie. Powstały wówczas ekstrakt zapewnia ochronę przed związkami chemicznymi, które są wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Druga kwestia to czas kontaktu kofeiny z rozpuszczalnikiem. W przypadku cold brew długotrwała maceracja ma duży wpływ na wzrost zawartości kofeiny w uzyskanym w wyniku tego procesu napoju.

Ile kofeiny zawiera standardowa szklanka cold brew o pojemności 200 ml? W przypadku klasycznego cold brew jest to wartość na poziomie 150 mg, natomiast dla nitro cold brew wzrasta ona nawet do 230 mg.

Bezkofeinowe cold brew – czy to możliwe?

No dobrze, czas na rozstrzygnięcie najbardziej nurtującej wszystkich kwestii – czy możemy przygotować cold brew na bazie kawy bezkofeinowej? By odpowiedzieć na to pytanie, pokusiliśmy się o mały eksperyment – zamiast zwykłej mieszanki ziaren arabiki wykorzystaliśmy kawę bezkofeinową. Jesteś ciekawy, jakie efekty uzyskaliśmy? Już teraz możemy uchylić rąbka tajemnicy i potwierdzić, że… smak takiego napoju nie różni się niczym od cold brew z kofeiną!

Jak przygotowaliśmy własne bezkofeinowe cold brew? W tym celu zastosowaliśmy bezkofeinową mieszankę ziaren o ciemnym stopniu palenia. Proces macerowania wydobywa z ziaren naturalną słodycz kawy, dlatego też ciemne palenie pogłębia smak napoju. Oczywiście mogliśmy wybrać ziarna jasno lub średnio palone, ale jeśli zależy Ci na naprawdę intensywnym smaku, to ciemne ziarna będą idealnym rozwiązaniem.

Wybrane ziarna kawy musimy najpierw zmielić. I tu znów trzeba zadać sobie pytanie – jaki stopień mielenia będzie najbardziej odpowiedni dla cold brew? O ile w przypadku espresso warto decydować się na drobno mielone ziarna kawy, o tyle do cold brew idealne będą ziarna grubo mielone. Następnym krokiem jest zalanie zmielonych ziaren wodą o temperaturze pokojowej (na 1 szklankę wody dodajemy 1 łyżkę kawy). Tak przygotowany napój pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Naszym zdaniem najlepsze efekty smakowe osiąga się jednak po około 16 godzinach. Na koniec wystarczy już tylko odcedzić uzyskany napój i zaserwować go w połączeniu z kostkami lodu.

Na koniec przypominamy tylko, by gotowe cold brew przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku (karafce, słoiku lub butelce). A jako ciekawostka dodamy, że cold brew można podgrzać i pić na gorąco! Chociaż może brzmieć to dziwnie, to zachęcamy do wypróbowania również takiej wersji. Dzięki metodzie parzenia na zimno możemy usunąć z ziaren kawy całą kwasowość, dzięki czemu napój stanie się jeszcze delikatniejszy.

Podziel się ze znajomymi
Facebook
LinkedIn
Proponowane dla Ciebie
Pojawiła się dawno temu i nie wiadomo skąd. Choć przypuszcza się, że została wyhodowana po raz pierwszy w dziczy w Afryce Wschodniej, gdzieś pomiędzy Etiopią a Jemenem to nikt nie wie tego na pewno. Kawa. Mimo swoich mitycznych początków, dzisiaj jest jednym z najcenniejszych na świecie naturalnych surowców. Jej globalna eksploracja rozpowszechniła ją na tyle, że dzisiaj jest obecna w wielu różnych kulturach i jest konsumowana na całym świecie. Natomiast, uprawą plantacji kawy zajmuje się ponad 70 krajach położonych w obszarze nazywanym the belt coffee. Największym z nich jest Ameryka Łacińska, a następnie Azja Południowo-Wschodnia i Afryka.
Wypalanie kawy jest niczym szlifowanie diamentów – nie sposób pominąć tego procesu, ponieważ ma on kluczowy wpływ na efekt końcowy. Nie bez powodu zatem roasterzy uważani są za artystów, którzy tworzą prawdziwe arcydzieła smaku i aromatu. Czy wiesz, że to od nich w dużej mierze zależy to, czy przyrządzona kawa będzie Ci smakować? Dziś opowiemy, jakie wyróżnia się stopnie palenia kawy i jak ten parametr wpływa na profil smakowy każdej mieszanki kawowej.
Każdego dnia na całym świecie wypija się aż 2 miliardy filiżanek kawy, co w przeliczeniu daje nieprawdopodobną liczbę niemal 25 milionów litrów tego aromatycznego napoju. By lepiej to zobrazować, wyobraź sobie, że każdego dnia kawą wypełnione jest ponad 7 basenów olimpijskich. Brzmi naprawdę imponująco, prawda? Pamiętajmy jednak, że kawa to nie tylko sam płyn, ale także fusy, z którym coś trzeba zrobić po przygotowaniu ulubionej małej czarnej. Niestety, w większości przypadków lądują one… w śmietniku. A istnieje przecież mnóstwo ciekawych pomysłów na wykorzystanie fusów po kawie!
Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że kawa i mleko to duet idealny. Chociaż przed wiekami uważano, że znacznie lepszym rozwiązaniem jest łączenie mleka z herbatą, to dziś to właśnie czarny napój bogów stanowi doskonałą bazę do tego, by dodawać do niego kremową piankę. Dziś opowiemy Ci, dlaczego warto stosować takie połączenie, jaką mieszankę ziaren wybierać do przygotowania kawy z mlekiem i jakie specjały kawowe z dodatkiem mleka cieszą się największą popularnością.
Jak podają liczne badania naukowe, kawa i ciasto zawsze idą ze sobą w parze. Wynika to z nietypowego działania kofeiny na nasze receptory smakowe. Kofeina znajdująca się w kawie obniża bowiem wrażliwość na smak tych popraw, które jemy w trakcie picia kawy. Jedyny smak, który jest natomiast w stanie przebić się przez aromat kawy, to smak słodki. To właśnie z tego powodu tak chętnie sięgamy po coś słodkiego, gdy pijemy kawę. A gdyby tak połączyć oba smaki ze sobą i przygotować… ciasto kawowe? Zobacz nasze ulubione przepisy na ciasto z kawą!
Parzenie kawy w domowym zaciszu może okazać się fascynującą przygodą, jednak tylko wtedy, gdy wiesz, jak umiejętnie zabrać się za cały ten proces. Jednym z czynników, który ma duży wpływ na smak i aromat przygotowanego napoju, jest odpowiednia grubość zmielonych ziaren. Nic więc dziwnego, że to na ten etap należy zwrócić szczególną uwagę. Zobacz zatem, jakie wyróżniamy style mielenia kawy i jak grubość zmielonych ziaren może wpływać na smak kawy.
Poprzednie
Następne

Regularna porcja wiedzy, ciekawostek
i praktycznych wskazówek z branży kawowej.

Co tydzień wysyłamy jeden artykuł. Piszesz się?

Zobacz również
Jakie są style mielenia kawy?

Parzenie kawy w domowym zaciszu może okazać się fascynującą przygodą, jednak tylko wtedy, gdy wiesz, jak umiejętnie zabrać się za cały ten proces. Jednym z czynników, który ma duży wpływ na smak i aromat przygotowanego napoju, jest odpowiednia grubość zmielonych ziaren. Nic więc dziwnego, że to na ten etap należy zwrócić szczególną uwagę. Zobacz zatem, jakie wyróżniamy style mielenia kawy i jak grubość zmielonych ziaren może wpływać na smak kawy.

Czytaj więcej →
Przepis na ciasto z kawą

Jak podają liczne badania naukowe, kawa i ciasto zawsze idą ze sobą w parze. Wynika to z nietypowego działania kofeiny na nasze receptory smakowe. Kofeina znajdująca się w kawie obniża bowiem wrażliwość na smak tych popraw, które jemy w trakcie picia kawy. Jedyny smak, który jest natomiast w stanie przebić się przez aromat kawy, to smak słodki. To właśnie z tego powodu tak chętnie sięgamy po coś słodkiego, gdy pijemy kawę. A gdyby tak połączyć oba smaki ze sobą i przygotować… ciasto kawowe? Zobacz nasze ulubione przepisy na ciasto z kawą!

Czytaj więcej →
Kawa z mlekiem – jaką mieszankę wybrać?

Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że kawa i mleko to duet idealny. Chociaż przed wiekami uważano, że znacznie lepszym rozwiązaniem jest łączenie mleka z herbatą, to dziś to właśnie czarny napój bogów stanowi doskonałą bazę do tego, by dodawać do niego kremową piankę. Dziś opowiemy Ci, dlaczego warto stosować takie połączenie, jaką mieszankę ziaren wybierać do przygotowania kawy z mlekiem i jakie specjały kawowe z dodatkiem mleka cieszą się największą popularnością.

Czytaj więcej →
16 sposobów na wykorzystanie fusów z kawy

Każdego dnia na całym świecie wypija się aż 2 miliardy filiżanek kawy, co w przeliczeniu daje nieprawdopodobną liczbę niemal 25 milionów litrów tego aromatycznego napoju. By lepiej to zobrazować, wyobraź sobie, że każdego dnia kawą wypełnione jest ponad 7 basenów olimpijskich. Brzmi naprawdę imponująco, prawda? Pamiętajmy jednak, że kawa to nie tylko sam płyn, ale także fusy, z którym coś trzeba zrobić po przygotowaniu ulubionej małej czarnej. Niestety, w większości przypadków lądują one… w śmietniku. A istnieje przecież mnóstwo ciekawych pomysłów na wykorzystanie fusów po kawie!

Czytaj więcej →
Jak stopień wypalenia wpływa na smak kawy?

Wypalanie kawy jest niczym szlifowanie diamentów – nie sposób pominąć tego procesu, ponieważ ma on kluczowy wpływ na efekt końcowy. Nie bez powodu zatem roasterzy uważani są za artystów, którzy tworzą prawdziwe arcydzieła smaku i aromatu. Czy wiesz, że to od nich w dużej mierze zależy to, czy przyrządzona kawa będzie Ci smakować? Dziś opowiemy, jakie wyróżnia się stopnie palenia kawy i jak ten parametr wpływa na profil smakowy każdej mieszanki kawowej.

Czytaj więcej →
Arabica vs. Robusta – które ziarno wybrać?

Pojawiła się dawno temu i nie wiadomo skąd. Choć przypuszcza się, że została wyhodowana po raz pierwszy w dziczy w Afryce Wschodniej, gdzieś pomiędzy Etiopią a Jemenem to nikt nie wie tego na pewno. Kawa. Mimo swoich mitycznych początków, dzisiaj jest jednym z najcenniejszych na świecie naturalnych surowców. Jej globalna eksploracja rozpowszechniła ją na tyle, że dzisiaj jest obecna w wielu różnych kulturach i jest konsumowana na całym świecie. Natomiast, uprawą plantacji kawy zajmuje się ponad 70 krajach położonych w obszarze nazywanym the belt coffee. Największym z nich jest Ameryka Łacińska, a następnie Azja Południowo-Wschodnia i Afryka.

Czytaj więcej →
X
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Oblicz koszty dostawy
      Zastosuj kupon
      Dostępne kupony
      ugmmex39 Uzyskaj 20,00  zniżki Kupon testowy 001

      Subscribe to our newsletter

       

      Subscribe to our newsletter