Jak stopień wypalenia wpływa na smak kawy?

Wypalanie kawy jest niczym szlifowanie diamentów – nie sposób pominąć tego procesu, ponieważ ma on kluczowy wpływ na efekt końcowy. Nie bez powodu zatem roasterzy uważani są za artystów, którzy tworzą prawdziwe arcydzieła smaku i aromatu. Czy wiesz, że to od nich w dużej mierze zależy to, czy przyrządzona kawa będzie Ci smakować? Dziś opowiemy, jakie wyróżnia się stopnie palenia kawy i jak ten parametr wpływa na profil smakowy każdej mieszanki kawowej.

Palenie kawy – co to takiego?

Na początek wytłumaczmy w kilku słowach, czym tak naprawdę jest wypalanie kawy. W branży kawowej mówi się, że jest to wystawienie surowych ziaren kawy na działanie wysokiej temperatury. W wyniku tego procesu ziarna są palone i uzyskują charakterystyczny, brązowy kolor. W trakcie palenia kawy w ziarnach powstają tzw. aromaty palenia, które decydują o ostatecznym smaku naszego napoju.

Dlaczego palenie kawy jest tak ważnym elementem całego procesu przetwarzania nasion kawowca? Przed wypaleniem surowe ziarna są zielone i mają mało przyjemny, trawiasty posmak. Ich zapach również nie przypomina tego, który kojarzy nam się z intensywnym aromatem kawy. W procesie palenia wytwarza się natomiast nawet do 1 000 różnych substancji aromatycznych. To właśnie one nadają kawie niepowtarzalny smak, który pobudza nasze kubki smakowe. Warto jednak pamiętać, że jeżeli wypalanie kawy będzie trwało zbyt długo, istnieje spore ryzyko, że ziarna będą się dymić i staną się zbyt gorzkie.

Oznaczenia stopnia palenia kawy

Według National Coffee Association (NCA) wyróżnia się 4 poziomy palenia ziaren kawy:

  • palenie jasne (Light Roast, Light City, Half City, Cynamon, New England) – ziarna kawy są podgrzewane wyłącznie przez 7-8 minut, a po powstaniu pierwszego pęknięcia są natychmiast usuwane z pieca. Jasno palone ziarna są z reguły bladobrązowe i mają suchą powierzchnię;
  • palenie średnie (Regular Roast, City Roast, Breakfast Roast, American, City Roast Medium) – ziarna te są pieczone przez 10-11 minut, mają pełniejsze body i ciemniejszą barwę, jednak wciąż ich powierzchnia nie jest oleista;
  • palenie średnio ciemne (Full City Roast, Vienna, After Dinner Roast) – czas palenia ziaren wynosi około 11-12 minut, dzięki czemu są one ciemniejsze i tłustsze w porównaniu do tych uzyskanych podczas średniego palenia;
  • palenie ciemne (French Roast, Italian Roast, Espresso Roast, Continental Roast) – ciemno palone ziarna lśnią od wytworzonego oleju i mają bardzo ciemny kolor. 14-minutowy czas palenia ma również duży wpływ na profil smakowy uzyskanych ziaren.

Stopień palenia kawy a smak napoju

Jak można zauważyć powyżej, główne czynniki wpływające na stopień palenia kawy to całkowity czas ich wypalania oraz czas, jaki zajmują poszczególne fazy procesu wypalania. W dużym uproszczeniu możemy powiedzieć, że im krócej wypalane są ziarna, tym więcej możemy uzyskać w niej aromatów, w tym m.in. cytrusowych, owocowych, czekoladowych oraz orzechowych. Wynika to z tego, że te nuty smakowe powstają w początkowej fazie wypalania ziaren, w związku z czym jest ich więcej podczas szybkiego wypalania.

Niestety, nie w każdym przypadku jasne palenie ziaren jest dobrym rozwiązaniem. W sytuacji, gdy nie chcemy mieć w określonych aromatów w danej mieszance kawowej, roaster musi odpowiedni dostosować profil palenia do tego, jaki efekt chce uzyskać. Dla przykładu, mieszanki espresso wyróżniają się zazwyczaj niskim poziomem kwasowości, który możemy uzyskać podczas powolnego wypalania organicznych kwasów kawowych zawartych w ziarnach. Im ciemniejsze palenie ziaren, tym zatem większa szansa na to, że kawa będzie miała mniejszą kwasowość.

Jak smakuje kawa ciemno palona, a jak kawa jasno palona?

Czas przejść do konkretów. Komu przypadnie do gustu kawa jasno palona, a kto doceni smak kawy średnio palonej? Jasne palenie ziaren łagodzi smak kawy i sprawia, że jest ona delikatna i lekka dla podniebienia. Co ważne, zawartość kofeiny w takich ziarnach jest najwyższa, w związku z czym napoje przyrządzane na ich bazie dodają energii na początek dnia. W przypadku średniego stopnia wypalania smak jest nieco bardziej zrównoważony – naturalna kwasowość jest zdecydowanie niższa, a aromat wciąż jest dobrze wyczuwalny i delikatny. Średnio palone ziarna mają również optymalną zawartość kofeiny.

Jeżeli natomiast zdecydujemy się na palenie średnio ciemne, wówczas w napoju wyczujemy znacznie większą goryczkę, a sam aromat kawy będzie mocniejszy i bardziej czekoladowy. W miarę wydłużenia procesu wypalania ziaren zawarte w nich cukry są karmelizowane, co przekłada się na słodszy posmak kawy. Palenie bardzo ciemne sprawia natomiast, że kawa zyskuje najwyższy poziom goryczy i traci naturalną kwasowość. W takiej kawy zawartość kofeiny jest bardzo niska, a nuty smakowe zmieniają się na aromat czekolady oraz orzecha.

Czy istnieje jednak coś takiego jak najlepszy stopień wypalenia ziaren? Niestety nie. Podczas gdy niektórzy za pełnię smaku i aromatu uważają średnie palenie, które obniża nieco kwasowość i łagodzi smak kawy, inni będą preferowali jasne ziarna, które pogłębiają smak suszonych owoców i ciemnej czekolady.

Jak więc znaleźć złoty środek? Celem palarni kawy jest pokazanie wszystkich najlepszych właściwości oferowanych przez nich mieszanek kawowych. W związku z tym roasterzy z najwyższą pieczołowitością dobierają taki sposób palenia ziaren, który wydobędzie z nich pełnię słodyczy, kwasowości i aromat, a w konsekwencji uzupełni ogólny smak kawy.

 

Podziel się ze znajomymi
Facebook
LinkedIn
Proponowane dla Ciebie
Pojawiła się dawno temu i nie wiadomo skąd. Choć przypuszcza się, że została wyhodowana po raz pierwszy w dziczy w Afryce Wschodniej, gdzieś pomiędzy Etiopią a Jemenem to nikt nie wie tego na pewno. Kawa. Mimo swoich mitycznych początków, dzisiaj jest jednym z najcenniejszych na świecie naturalnych surowców. Jej globalna eksploracja rozpowszechniła ją na tyle, że dzisiaj jest obecna w wielu różnych kulturach i jest konsumowana na całym świecie. Natomiast, uprawą plantacji kawy zajmuje się ponad 70 krajach położonych w obszarze nazywanym the belt coffee. Największym z nich jest Ameryka Łacińska, a następnie Azja Południowo-Wschodnia i Afryka.
Każdego dnia na całym świecie wypija się aż 2 miliardy filiżanek kawy, co w przeliczeniu daje nieprawdopodobną liczbę niemal 25 milionów litrów tego aromatycznego napoju. By lepiej to zobrazować, wyobraź sobie, że każdego dnia kawą wypełnione jest ponad 7 basenów olimpijskich. Brzmi naprawdę imponująco, prawda? Pamiętajmy jednak, że kawa to nie tylko sam płyn, ale także fusy, z którym coś trzeba zrobić po przygotowaniu ulubionej małej czarnej. Niestety, w większości przypadków lądują one… w śmietniku. A istnieje przecież mnóstwo ciekawych pomysłów na wykorzystanie fusów po kawie!
Cold brew, czyli kawa macerowana na zimno, to zdecydowanie nasz faworyt, jeśli chodzi o napoje orzeźwiające, po które warto sięgnąć w letnie upały. Należy jednak pamiętać, że, w przeciwieństwie do innych napojów energetyzujących, kawa cold brew ma bardzo wysoką zawartość kofeiny. Czy jest zatem możliwość przyrządzenia takiego specjału na bazie kawy bezkofeinowej? Dziś postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości!
Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że kawa i mleko to duet idealny. Chociaż przed wiekami uważano, że znacznie lepszym rozwiązaniem jest łączenie mleka z herbatą, to dziś to właśnie czarny napój bogów stanowi doskonałą bazę do tego, by dodawać do niego kremową piankę. Dziś opowiemy Ci, dlaczego warto stosować takie połączenie, jaką mieszankę ziaren wybierać do przygotowania kawy z mlekiem i jakie specjały kawowe z dodatkiem mleka cieszą się największą popularnością.
Jak podają liczne badania naukowe, kawa i ciasto zawsze idą ze sobą w parze. Wynika to z nietypowego działania kofeiny na nasze receptory smakowe. Kofeina znajdująca się w kawie obniża bowiem wrażliwość na smak tych popraw, które jemy w trakcie picia kawy. Jedyny smak, który jest natomiast w stanie przebić się przez aromat kawy, to smak słodki. To właśnie z tego powodu tak chętnie sięgamy po coś słodkiego, gdy pijemy kawę. A gdyby tak połączyć oba smaki ze sobą i przygotować… ciasto kawowe? Zobacz nasze ulubione przepisy na ciasto z kawą!
Parzenie kawy w domowym zaciszu może okazać się fascynującą przygodą, jednak tylko wtedy, gdy wiesz, jak umiejętnie zabrać się za cały ten proces. Jednym z czynników, który ma duży wpływ na smak i aromat przygotowanego napoju, jest odpowiednia grubość zmielonych ziaren. Nic więc dziwnego, że to na ten etap należy zwrócić szczególną uwagę. Zobacz zatem, jakie wyróżniamy style mielenia kawy i jak grubość zmielonych ziaren może wpływać na smak kawy.
Poprzednie
Następne

Regularna porcja wiedzy, ciekawostek
i praktycznych wskazówek z branży kawowej.

Co tydzień wysyłamy jeden artykuł. Piszesz się?

Zobacz również
Jakie są style mielenia kawy?

Parzenie kawy w domowym zaciszu może okazać się fascynującą przygodą, jednak tylko wtedy, gdy wiesz, jak umiejętnie zabrać się za cały ten proces. Jednym z czynników, który ma duży wpływ na smak i aromat przygotowanego napoju, jest odpowiednia grubość zmielonych ziaren. Nic więc dziwnego, że to na ten etap należy zwrócić szczególną uwagę. Zobacz zatem, jakie wyróżniamy style mielenia kawy i jak grubość zmielonych ziaren może wpływać na smak kawy.

Czytaj więcej →
Przepis na ciasto z kawą

Jak podają liczne badania naukowe, kawa i ciasto zawsze idą ze sobą w parze. Wynika to z nietypowego działania kofeiny na nasze receptory smakowe. Kofeina znajdująca się w kawie obniża bowiem wrażliwość na smak tych popraw, które jemy w trakcie picia kawy. Jedyny smak, który jest natomiast w stanie przebić się przez aromat kawy, to smak słodki. To właśnie z tego powodu tak chętnie sięgamy po coś słodkiego, gdy pijemy kawę. A gdyby tak połączyć oba smaki ze sobą i przygotować… ciasto kawowe? Zobacz nasze ulubione przepisy na ciasto z kawą!

Czytaj więcej →
Kawa z mlekiem – jaką mieszankę wybrać?

Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że kawa i mleko to duet idealny. Chociaż przed wiekami uważano, że znacznie lepszym rozwiązaniem jest łączenie mleka z herbatą, to dziś to właśnie czarny napój bogów stanowi doskonałą bazę do tego, by dodawać do niego kremową piankę. Dziś opowiemy Ci, dlaczego warto stosować takie połączenie, jaką mieszankę ziaren wybierać do przygotowania kawy z mlekiem i jakie specjały kawowe z dodatkiem mleka cieszą się największą popularnością.

Czytaj więcej →
Jak przygotować cold brew z kawy bezkofeinowej?

Cold brew, czyli kawa macerowana na zimno, to zdecydowanie nasz faworyt, jeśli chodzi o napoje orzeźwiające, po które warto sięgnąć w letnie upały. Należy jednak pamiętać, że, w przeciwieństwie do innych napojów energetyzujących, kawa cold brew ma bardzo wysoką zawartość kofeiny. Czy jest zatem możliwość przyrządzenia takiego specjału na bazie kawy bezkofeinowej? Dziś postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości!

Czytaj więcej →
16 sposobów na wykorzystanie fusów z kawy

Każdego dnia na całym świecie wypija się aż 2 miliardy filiżanek kawy, co w przeliczeniu daje nieprawdopodobną liczbę niemal 25 milionów litrów tego aromatycznego napoju. By lepiej to zobrazować, wyobraź sobie, że każdego dnia kawą wypełnione jest ponad 7 basenów olimpijskich. Brzmi naprawdę imponująco, prawda? Pamiętajmy jednak, że kawa to nie tylko sam płyn, ale także fusy, z którym coś trzeba zrobić po przygotowaniu ulubionej małej czarnej. Niestety, w większości przypadków lądują one… w śmietniku. A istnieje przecież mnóstwo ciekawych pomysłów na wykorzystanie fusów po kawie!

Czytaj więcej →
Arabica vs. Robusta – które ziarno wybrać?

Pojawiła się dawno temu i nie wiadomo skąd. Choć przypuszcza się, że została wyhodowana po raz pierwszy w dziczy w Afryce Wschodniej, gdzieś pomiędzy Etiopią a Jemenem to nikt nie wie tego na pewno. Kawa. Mimo swoich mitycznych początków, dzisiaj jest jednym z najcenniejszych na świecie naturalnych surowców. Jej globalna eksploracja rozpowszechniła ją na tyle, że dzisiaj jest obecna w wielu różnych kulturach i jest konsumowana na całym świecie. Natomiast, uprawą plantacji kawy zajmuje się ponad 70 krajach położonych w obszarze nazywanym the belt coffee. Największym z nich jest Ameryka Łacińska, a następnie Azja Południowo-Wschodnia i Afryka.

Czytaj więcej →
X
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Oblicz koszty dostawy
      Zastosuj kupon
      Dostępne kupony
      ugmmex39 Uzyskaj 20,00  zniżki Kupon testowy 001

      Subscribe to our newsletter

       

      Subscribe to our newsletter