Przepis na ciasto z kawą

Jak podają liczne badania naukowe, kawa i ciasto zawsze idą ze sobą w parze. Wynika to z nietypowego działania kofeiny na nasze receptory smakowe. Kofeina znajdująca się w kawie obniża bowiem wrażliwość na smak tych popraw, które jemy w trakcie picia kawy. Jedyny smak, który jest natomiast w stanie przebić się przez aromat kawy, to smak słodki. To właśnie z tego powodu tak chętnie sięgamy po coś słodkiego, gdy pijemy kawę. A gdyby tak połączyć oba smaki ze sobą i przygotować… ciasto kawowe? Zobacz nasze ulubione przepisy na ciasto z kawą!

Tradycyjne ciasto kawowe

Na początek mamy dla Ciebie ciasto, które zdecydowanie najczęściej gości w naszych domach. Co ważne, do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, a sam proces za jest bardzo prosty i szybki. Do tego ciasta polecamy przygotowanie tradycyjnej kawy po turecku lub tej zaparzonej w french pressie. Połączenie tych dwóch smaków jest naprawdę fenomenalne!

Składniki:

  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 130 g cukru pudru
  • 130 g mąki (pszennej lub orkiszowej)
  • 45 g oleju
  • 80 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka drobno zmielonej kawy
  • łyżeczka esencji waniliowej

Mleko podgrzewamy w niewielkim garnuszku i dodajemy do niego kawę, a następnie czekamy, aż całość się zagotuje. W drugim naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, po czym dodajemy olej i esencję waniliową – całość miksujemy. Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dolewamy kawę z mlekiem i mieszamy, a na koniec przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30-35 minut.

Ciasto czekoladowe nasączane kawą

Tym razem proponujemy Ci ciasto, które doskonale sprawdza się jako deser na specjalną okazję. To doskonała propozycja dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem, ale nie nadmiernie słodkie. Takie ciasto warto serwować w połączeniu z klasycznym espresso czy też mokką. Niezwykłe doznania smakowe i zmysłowe gwarantowane!

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 35 g kakao w proszku
  • 90 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 100 g cukru pudru

Esencja do nasączenia ciasta

  • 100 ml mleka
  • 50 ml espresso
  • 2 łyżeczki cukru

Dekoracja

  • 50 g ciemnej czekolady

 Na początek rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek – do żółtek dodajemy 75 g cukru i miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli i 75 g cukru. W trzecim naczyniu mieszamy ze sobą 90 g mąki, 35 g kakao oraz 10 g proszku do pieczenia. Całość przesiewamy przez sitko i dodajemy do naczynia z masą z żółtek, po czym całość mieszamy. Dodajemy resztę kakao i ponownie mieszamy, a na koniec dodajemy masę białkową i całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy i pieczemy przez 20 minut w 180 °C, po czym zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Do garnuszka wlewamy 50 ml espresso i 100 ml mleka, a następnie mieszamy z 2 łyżeczkami cukru. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy połamaną czekoladę i przygotowujemy kąpiel wodną – czekamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Miksujemy serek mascarpone z 100 g cukru pudru i dolewamy roztopioną czekoladę oraz 300 śmietanki kremówki. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto wyjmujemy z formy i przekrajamy na 3 części. Pierwszą część polewamy esencją kawową i nakładamy krem, przykrywamy kolejnymi warstwami ciasta i ponawiamy te same czynności. Ciasto odstawiamy do wystudzenia na 6 godzin, po czym posypujemy startą czekoladą.

Kawowy sernik na zimno z ananasem

To coś specjalnego dla osób, które uwielbiają smak kawy i szukają sprawdzonego przepisu na orzeźwiające ciasto bez pieczenia na letnie upały. Do takiego specjału wystarczy przygotować chłodne ice latte, by móc rozkoszować się urokami lata.

Składniki

Ciasto

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g roztopionego masła

Masa sernikowa

  • 1 kg twarogu mielonego w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 125 ml wody
  • 4 łyżki posypki czekoladowej

Krem kawowy

  • 1 łyżka żelatyny
  • 80 ml wody
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy drobno zmielonej

Dodatkowo

  • 2 Galaretki o smaku cytrynowym
  • 500 ml wrzącej wody
  • 1 puszka ananasa w syropie

Na początek kruszymy herbatniki aż do uzyskania konsystencji piasku i mieszamy z roztopionym masłem. Umieszczamy je na spodzie okrągłej blaszki (26 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy łyżką i odstawiamy do lodówki.

W tym czasie miksujemy twaróg z cukrem pudrem, a następnie moczymy żelatynę w 125 zimnej wody. Gdy ta napęcznieje, podgrzewamy ją w garnuszku aż do całkowitego rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej i całość mieszamy, po czym przelewamy ją do reszty masy i szybko miksujemy. Na koniec dodajemy płatki czekolady, mieszamy i przekładamy na ciasteczkowy spód. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.

Pozostałą część żelatyny moczymy ponownie w niedużej ilości zimnej wody, a gdy ta napęcznieje, podgrzewamy ją do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i kawą, po czym łyżkę śmietanki łączymy z żelatyną. Następnie dodajemy ją do pozostałej śmietanki i całość miksujemy. Krem wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu), a ananasa odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Syrop pozostały w puszcze przelewamy do galaretki i odstawiamy ją do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki aż ta nabierze żelowej konsystencji. Niewielką ilość tężejącej galaretki wykładamy na ciasto i układamy kawałki ananasa. Pozostałą część galaretki zalewamy na ciasto, przykrywając w ten sposób ananasa. Odstawiamy do lodówki aż do całkowitego stężenia.

Muffinki kawowe

A na koniec przepis na wyśmienite, mocno kawowe muffinki, które można wykorzystać jako pyszny deser do popołudniowego cappuccino czy też espresso. Dzięki dodatkowi polewy czekoladowej zyskują one ciekawy smak, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu amatorowi kawowych słodkości. Zaznaczamy, że przepis na nie jest banalnie prosty, dlatego każdy z pewnością sobie z nim poradzi.

Składniki

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobno zmielonej kawy
  • łyżka kakao
  • tabliczka czekolady deserowej

W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, kawę, kakao, jajka, mleko oraz olej. Całość miksujemy do momentu połączenia. Do papilotek nakładamy ciasto i umieszczamy je w nagrzanym do 180 °C piekarniku, pieczemy około 15-18 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do szprycy i dekorujemy wystudzone babeczki, tworząc na nich charakterystyczne kropelki. Gotowe!

Podziel się ze znajomymi
Facebook
LinkedIn
Proponowane dla Ciebie
Pojawiła się dawno temu i nie wiadomo skąd. Choć przypuszcza się, że została wyhodowana po raz pierwszy w dziczy w Afryce Wschodniej, gdzieś pomiędzy Etiopią a Jemenem to nikt nie wie tego na pewno. Kawa. Mimo swoich mitycznych początków, dzisiaj jest jednym z najcenniejszych na świecie naturalnych surowców. Jej globalna eksploracja rozpowszechniła ją na tyle, że dzisiaj jest obecna w wielu różnych kulturach i jest konsumowana na całym świecie. Natomiast, uprawą plantacji kawy zajmuje się ponad 70 krajach położonych w obszarze nazywanym the belt coffee. Największym z nich jest Ameryka Łacińska, a następnie Azja Południowo-Wschodnia i Afryka.
Wypalanie kawy jest niczym szlifowanie diamentów – nie sposób pominąć tego procesu, ponieważ ma on kluczowy wpływ na efekt końcowy. Nie bez powodu zatem roasterzy uważani są za artystów, którzy tworzą prawdziwe arcydzieła smaku i aromatu. Czy wiesz, że to od nich w dużej mierze zależy to, czy przyrządzona kawa będzie Ci smakować? Dziś opowiemy, jakie wyróżnia się stopnie palenia kawy i jak ten parametr wpływa na profil smakowy każdej mieszanki kawowej.
Każdego dnia na całym świecie wypija się aż 2 miliardy filiżanek kawy, co w przeliczeniu daje nieprawdopodobną liczbę niemal 25 milionów litrów tego aromatycznego napoju. By lepiej to zobrazować, wyobraź sobie, że każdego dnia kawą wypełnione jest ponad 7 basenów olimpijskich. Brzmi naprawdę imponująco, prawda? Pamiętajmy jednak, że kawa to nie tylko sam płyn, ale także fusy, z którym coś trzeba zrobić po przygotowaniu ulubionej małej czarnej. Niestety, w większości przypadków lądują one… w śmietniku. A istnieje przecież mnóstwo ciekawych pomysłów na wykorzystanie fusów po kawie!
Cold brew, czyli kawa macerowana na zimno, to zdecydowanie nasz faworyt, jeśli chodzi o napoje orzeźwiające, po które warto sięgnąć w letnie upały. Należy jednak pamiętać, że, w przeciwieństwie do innych napojów energetyzujących, kawa cold brew ma bardzo wysoką zawartość kofeiny. Czy jest zatem możliwość przyrządzenia takiego specjału na bazie kawy bezkofeinowej? Dziś postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości!
Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że kawa i mleko to duet idealny. Chociaż przed wiekami uważano, że znacznie lepszym rozwiązaniem jest łączenie mleka z herbatą, to dziś to właśnie czarny napój bogów stanowi doskonałą bazę do tego, by dodawać do niego kremową piankę. Dziś opowiemy Ci, dlaczego warto stosować takie połączenie, jaką mieszankę ziaren wybierać do przygotowania kawy z mlekiem i jakie specjały kawowe z dodatkiem mleka cieszą się największą popularnością.
Parzenie kawy w domowym zaciszu może okazać się fascynującą przygodą, jednak tylko wtedy, gdy wiesz, jak umiejętnie zabrać się za cały ten proces. Jednym z czynników, który ma duży wpływ na smak i aromat przygotowanego napoju, jest odpowiednia grubość zmielonych ziaren. Nic więc dziwnego, że to na ten etap należy zwrócić szczególną uwagę. Zobacz zatem, jakie wyróżniamy style mielenia kawy i jak grubość zmielonych ziaren może wpływać na smak kawy.
Poprzednie
Następne

Regularna porcja wiedzy, ciekawostek
i praktycznych wskazówek z branży kawowej.

Co tydzień wysyłamy jeden artykuł. Piszesz się?

Zobacz również
Jakie są style mielenia kawy?

Parzenie kawy w domowym zaciszu może okazać się fascynującą przygodą, jednak tylko wtedy, gdy wiesz, jak umiejętnie zabrać się za cały ten proces. Jednym z czynników, który ma duży wpływ na smak i aromat przygotowanego napoju, jest odpowiednia grubość zmielonych ziaren. Nic więc dziwnego, że to na ten etap należy zwrócić szczególną uwagę. Zobacz zatem, jakie wyróżniamy style mielenia kawy i jak grubość zmielonych ziaren może wpływać na smak kawy.

Czytaj więcej →
Kawa z mlekiem – jaką mieszankę wybrać?

Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że kawa i mleko to duet idealny. Chociaż przed wiekami uważano, że znacznie lepszym rozwiązaniem jest łączenie mleka z herbatą, to dziś to właśnie czarny napój bogów stanowi doskonałą bazę do tego, by dodawać do niego kremową piankę. Dziś opowiemy Ci, dlaczego warto stosować takie połączenie, jaką mieszankę ziaren wybierać do przygotowania kawy z mlekiem i jakie specjały kawowe z dodatkiem mleka cieszą się największą popularnością.

Czytaj więcej →
Jak przygotować cold brew z kawy bezkofeinowej?

Cold brew, czyli kawa macerowana na zimno, to zdecydowanie nasz faworyt, jeśli chodzi o napoje orzeźwiające, po które warto sięgnąć w letnie upały. Należy jednak pamiętać, że, w przeciwieństwie do innych napojów energetyzujących, kawa cold brew ma bardzo wysoką zawartość kofeiny. Czy jest zatem możliwość przyrządzenia takiego specjału na bazie kawy bezkofeinowej? Dziś postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości!

Czytaj więcej →
16 sposobów na wykorzystanie fusów z kawy

Każdego dnia na całym świecie wypija się aż 2 miliardy filiżanek kawy, co w przeliczeniu daje nieprawdopodobną liczbę niemal 25 milionów litrów tego aromatycznego napoju. By lepiej to zobrazować, wyobraź sobie, że każdego dnia kawą wypełnione jest ponad 7 basenów olimpijskich. Brzmi naprawdę imponująco, prawda? Pamiętajmy jednak, że kawa to nie tylko sam płyn, ale także fusy, z którym coś trzeba zrobić po przygotowaniu ulubionej małej czarnej. Niestety, w większości przypadków lądują one… w śmietniku. A istnieje przecież mnóstwo ciekawych pomysłów na wykorzystanie fusów po kawie!

Czytaj więcej →
Jak stopień wypalenia wpływa na smak kawy?

Wypalanie kawy jest niczym szlifowanie diamentów – nie sposób pominąć tego procesu, ponieważ ma on kluczowy wpływ na efekt końcowy. Nie bez powodu zatem roasterzy uważani są za artystów, którzy tworzą prawdziwe arcydzieła smaku i aromatu. Czy wiesz, że to od nich w dużej mierze zależy to, czy przyrządzona kawa będzie Ci smakować? Dziś opowiemy, jakie wyróżnia się stopnie palenia kawy i jak ten parametr wpływa na profil smakowy każdej mieszanki kawowej.

Czytaj więcej →
Arabica vs. Robusta – które ziarno wybrać?

Pojawiła się dawno temu i nie wiadomo skąd. Choć przypuszcza się, że została wyhodowana po raz pierwszy w dziczy w Afryce Wschodniej, gdzieś pomiędzy Etiopią a Jemenem to nikt nie wie tego na pewno. Kawa. Mimo swoich mitycznych początków, dzisiaj jest jednym z najcenniejszych na świecie naturalnych surowców. Jej globalna eksploracja rozpowszechniła ją na tyle, że dzisiaj jest obecna w wielu różnych kulturach i jest konsumowana na całym świecie. Natomiast, uprawą plantacji kawy zajmuje się ponad 70 krajach położonych w obszarze nazywanym the belt coffee. Największym z nich jest Ameryka Łacińska, a następnie Azja Południowo-Wschodnia i Afryka.

Czytaj więcej →
X
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Oblicz koszty dostawy
      Zastosuj kupon
      Dostępne kupony
      ugmmex39 Uzyskaj 20,00  zniżki Kupon testowy 001

      Subscribe to our newsletter

       

      Subscribe to our newsletter