- Palarnia kawy Rigello
- – kawa dla ciebie i twojego biznesu
Jak wypalamy kawę?
Jak pakujemy kawę?
Jak mielimy kawę?
Kawy ziarniste single origin określa się również jako jednorodne lub kawa speciality. Są to ziarna nie tylko jednego gatunku, ale i z jednego zbioru danej uprawy. Single origin to nie lada gratka dla smakoszy kawy. Bowiem każda charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i połączeniem różnorodnych nut orzechowych, czekoladowych i owocowych. W przypadku singli warto pamiętać, że jej smak może różnić się również z roku na rok, ponieważ wszystko zależy od warunków w jakich rosną krzewy.
W palarni kawy Rigello znajdziesz świeżo palone kawy single origin pochodzących z plantacji na całym świecie. Możesz wybrać wśród trzech brazylijskich odmian Daterra Sunrise z nutą orzechową, Yellow Bourbon z jagodowo-karmelowym posmakiem, Peaberry o lekkim aromacie jabłka i pomarańczy oraz bezkofeinową speciality o czekoladowo-orzechowym smaku. Poza tym możesz postawić na kawy z innych plantacji m.in. z Kolumbii, Kostaryki czy Kuby. To w nich odnajdziecie aromaty różnych owoców, toffee, a nawet tytoniu.
Kawy Speciality zdecydowanie najlepiej jest pić bez dodatków. Stworzycie z niej espresso lub Americano. Taki sposób picia pozwoli w pełni delektować się wszystkimi specyficznymi aromatami ziaren. W czarnej kawie wyczujesz intensywną czekoladę jak i delikatne, owocowe posmaki. Oczywiście możesz spróbować kawy single origin z dodatkiem mleka, jednak niektóre nuty smakowe mogą zniknąć.
Jednym z podstawowych podziałów kaw jest rozróżnienie ze względu na mieszanki ziaren, czyli: blendy i single. Są między nimi zasadnicze różnice.
Single Origin | Blend |
jedna uprawa z regionu | z różnych regionów |
unikalny smak | powtarzalny smak |
najlepsza bez mleka | można ją pić czarną lub z mlekiem |
lekko lub średnio palona | palona na różnych poziomach |
do espresso i chemexa | najlepsze do ekspresu |
POMOC
+48 42 235 59 56