Produkcja

Tak powstaje kawa Rigello – od ziarna do Twojej własnej marki kawy

 

Kawa Rigello – dla Ciebie uczta zmysłów, a dla nas żmudna i ciężka praca motywowana satysfakcją klienta. Ty widzisz efekt końcowy – opakowanie aromatycznej kawy ziarnistej o wyrazistym smaku, którym delektujesz się każdego dnia. My widzimy natomiast mnogość procesów produkcyjnych, poddawanych ścisłemu nadzorowi systemów komputerowych oraz pracy grona specjalistów.

Produkcja najlepszej kawy świeżo palonej to dla nas powód do dumy, co zawdzięczamy zastosowaniu zaawansowanych procesów technologicznych oraz ich kontroli, począwszy od zbierania ziaren, aż po pakowanie ich w odpowiednie opakowania. Pragniemy dostosowywać się do potrzeb nawet najbardziej wymagających klientów, dlatego też dążymy do udoskonalania każdego z procesów produkcyjnych, który bierze udział w tworzeniu naszej kawy.

Jak powstaje Twoja kawa Rigello?

Plantacje

Determinantem naszego sukcesu w produkcji doskonałej jakości kawy ziarnistej oraz kawy mielonej jest współpraca z plantacjami ekologicznymi z całego świata, co daje nam możliwość wyboru odpowiednich ziaren z najświeższych zbiorów. Dbamy o jak najlepszą personalizację i jakość naszych produktów, dlatego też, w zależności od ustalonego profilu smakowego, dobieramy ziarna wyłącznie z bieżących zbiorów o odpowiedniej wilgotności. Po przybyciu do Polski, ziarna poddawane są licznym testom smakowym oraz fizyczno-chemicznym, co pozwala nam weryfikować ich jakość i utrzymywać niepowtarzalny aromat ziaren.

Palenie

Tym, w czym czujemy się najlepiej, jest łączenie tradycyjnych metod palenia kawy z wysokim współczynnikiem automatyzacji, który ogranicza udział czynnika ludzkiego w procesach produkcyjnych. Wyselekcjonowane ziarna kawy przybywają na naszą linię produkcyjną w dużych, hermetycznych przewodach pneumatycznych, które znajdują swoje zastosowanie m.in. w przemyśle farmaceutycznym. W ten sposób jesteśmy w stanie precyzyjnie odmierzać pożądane ilości ziaren, a także chronić je przed uszkodzeniem.

Palenie kawy Rigello odbywa się w tradycyjnych piecach wyposażonych w bęben oraz funkcję wypalania slow roast, dzięki której sam proces trwa od 12 do 22 minut, pozwalając na osiągnięcie pełni aromatu ziaren. Temperatura w naszych piecach oscyluje na poziomie około 200 stopni Celsjusza, co wyróżnia je na tle pieców przemysłowych, w których ziarna wypalane są w temperaturze w granicach 400-600 stopni Celsjusza.

Nasze piece wyposażone zostały w szereg innowacyjnych czujników, dzięki którym mamy możliwość zapisania profilu palenia każdej stworzonej przez nas mieszanki kawy. W ten sposób jesteśmy w stanie zagwarantować naszym klientom powtarzalność smaku i aromatu ich własnej marki kawy.

Studzenie

Naszym atutem jest możliwość produkcji kawy w ilościach przemysłowych, co stawia nas na wyższej pozycji w stosunku do konkurencji. Nie zapominamy jednak o tym, by zwracać uwagę na szczegóły, które stają się gwarantem przedłużonej świeżości kawy, jej niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. Po wyjęciu z pieca kawa ma bardzo wysoką temperaturę, w związku z czym poddaje się ją procesowi chłodzenia powietrzem, co pozwala na szybkie ostudzenie kawy. Dbamy przede wszystkim o jakość naszych produktów, dlatego też staramy się uzyskiwać maksymalnie 80 g kawy z 120 g surowca.

Palarnia kawy Rigello – co wyróżnia nas na tle konkurencji?

Kontrola procesu

Podczas procesów produkcyjnych kierujemy się przede wszystkim ideą specialty coffee – pragniemy oferować naszym klientom wyłącznie kawę najwyższej jakości. W związku z tym stosujemy wagi zwrotne, dzięki którym możemy precyzyjnie odmierzać identyczną ilość kawy w każdym opakowaniu. Wykorzystujemy także kontroler RTG, który bada gęstość materiałów i natychmiastowo odrzuca opakowania, w których wykryte zostaną inne składniki niż kawa.

możliwości produkcyjne

Dążymy do osiągnięcia równowagi pomiędzy stosowaniem zaawansowanych procesów produkcyjnych oraz tradycyjnych metod wypalania kawy, co pozwala nam na nieustanne zwiększanie możliwości produkcyjnych. Obecnie jesteśmy w stanie zaoferować naszym kontrahentom do 300 ton kawy miesięcznie.

powtarzalność

Głęboko wierzymy w to, że kluczem do sukcesu i stabilnej sprzedaży naszych kontrahentów jest stworzenie dla nich własnej marki kawy skrojonej na miarę preferencji smakowych ich klientów docelowych. Ufamy, że gwarancja powtarzalności smaku i aromatu najlepszej jakości kawy zapewni im budowę pozytywnego wizerunku marki w branży kawowej.